• F-talents ouder en kind training

    Het is al laat op de woensdagmiddag als in de Stienser Iehal langzaam een gezellige ‘buzz’ ontstaat. Ouders komen samen met hun kinderen in sportkleding uit de kleedkamer. We tellen maar liefst 11 kinderen en evenzoveel ouders voor de ouder en kind training van onze F-talents. Eén groep bestaande uit twee gelijkwaardige teams met hun fanatieke thuis-supporters.

    Vandaag zullen ze met én tegen elkaar spelen. De ouders zullen ervaren wat hun kids nou precies doen op een korfbaltraining en de kinderen mogen doen wat zij het allerliefste doen:  hun ouders de les lezen!

    Tijdens de training komen de huidige speerpunten op speelse wijze aan de orde. Zo hebben we het tijdens de warming-up al over staan, gaan en samenwerken. En dat terwijl iedereen achter elkaar aan rent en de ballen je om de oren vliegen. Daarna is het tijd voor de jonge spelers om hun ouders te leren schieten. Iedereen krijgt de kans om zijn of haar pappa of mamma de fijne kneepjes van het vak te leren en het één en ander voor te doen. Best lastig hoor op zo’n hoge korf en met zo’n grote bal! We sluiten af met een serie schiet-wedstrijdjes die ruimschoots (4 series tegen 1) door de jeugd wordt gewonnen.

    En dan komt het moment suprême: de ouders gaan zelf leren korfballen. Terwijl de kids een stukje verderop hun ding doen, maken hun oudere DNA-genoten kennis met het 4-korfball. Het lijkt plots wel erg rumoerig te worden! Eén van de begeleiders merkt op dat het wel erg duidelijk is waar de kinderen hun natuurlijke drive vandaan hebben. Een goedkeurend knikje volgt, want een gezond fanatieke, leuke, dagelijkse leefomgeving voor een kind is nou eenmaal niet iets wat wij kunnen trainen.

    Dan worden de ouders verdeeld in twee groepen. De kinderen mogen aansluiten bij hun eigen heit of mem. Twee ballen, twee grote korven naast twee kleine korven, twee teams, 22 spelers in totaal: dit is Superkorfball! Oftewel 10 minuten rauwdouwen in een knotsgek spel, met veel dynamiek, plezier en waar chaos veelal de enige strategie lijkt. Leuk is het zeker, om te doen en om naar te kijken. Er wordt door de hele familie volop genoten van de sport: “This is korfbal!”.

    Als de stofwolken zijn opgetrokken en iedereen alweer op ‘de zwarte lijn’ heeft plaatsgenomen, blijken er twee ouders in slaap gevallen op een matje. Het lijkt wel op het spel vos-kom-uit-je-hol, maar nu roepen we met zijn allen: “Pa en ma kom uit je bed!”. Pa en Ma worden boos wakker en proberen zoveel mogelijk kinderen af te tikken, hun laatste beetje energie opmakend aan de training… en dan is het tijd.

    ‘s Avonds op de bank komen veelvuldig berichten binnen op de ouder-app, veelal over spierpijn. Ik kijk naar mijn tablet, waar enkele video’s van dit spektakel aan elkaar worden geplakt en van teksten worden voorzien. Een leuk muziekje maakt het af. Check dus de video voor een impressie van deze te gekke training!

  • F-talents ouder en kind training